SKRIVNOSTNI BUTAN in TIMPHU FESTIVAL

Indija – Radžastan, Agra in bengalski tiger. Rajski motivi za fotografsko potepanje!

Odhod z odhodnega letališča in polet v Delhi.

Po prihodu v Delhi sledi transfer v hotel kjer se bomo namestili v sobe in si privoščili zajtrk ter krajši počitek.
Kasneje začnemo z ogledom Delhija.
Sprva se odpravimo do Red Fort-a, elegantne citadele petega mogulskega cesarja Šaha Džahana iz rdečega peščenjaka, zgrajene na zahodnem bregu reke Yamuna.
Sledi vožnja z rikšo po ozkih ulicah Starega Delhija. V dobi, ko mesta pesti onesnaževanje avtomobilov, je rikša najboljša alternativa in edina izvedljiva možnost za kratke razdalje.
Dan pa zaključimo še z ogledom spominskega parka Mahatma Ghandi-ju imenovan Raj Ghat.

Nočitev v Delhiju.
*obroki: zajtrk, večerja

Po zgodnjem zajtrku (breakfast paket) nas čaka polet v Butan, ki nas pelje blizu mogočne Himalaje, katera ponuja slikovite razglede na nekatere najvišje vrhove na svetu.
Ko vstopimo v to skrivnostno kraljestvo, letimo nad gozdnatimi hribi s srebrno reko Paro Chu, ki se vije po dolini. Prvo darilo Butana, ko se izkrcamo iz letala, je hladen, čist in svež gorski zrak.
Po opravljenih formalnostih in prevzemu prtljage se začne vožnja do hotela v mestu Paro.
Popoldan pa obiščemo že našo prvo znamenitost v Butanu – Narodni muzej Ta Dzong, kjer si ogledamo bogato butansko zbirko orožja in izjemne, stare poštne znamke. Sprehodimo se še do samostana Rinpung Dzong, ki mogočno stoji in gleda na celotno dolino Paro.

Nočitev v mestu Paro.
*obroki: zajtrk (breakfast paket), večerja

Po zajtrku dan začnemo z obiskom ene najbolj znanih znamenitosti Butana – samostana Taktsang – Tigrovega gnezda, na mesto, kamor je Guru Rinpoche na tigrovem hrbtu prijahal, da bi meditiral. Tempelj je zgrajen v živi skali. Izlet v obe smeri na samostan traja dobrih 5 ur.
Dan nadaljujemo z obiskom razvalin trdnjave Drugyel Dzong, ki obiskovalce še vedno privablja zaradi svoje strateške pozicije. Nadaljujemo do tradicionalne butanske kmetije / posestva, ki nam prikaže življenje lokalnega prebivalstva.
Ob povratku v mesto Paro, obiščemo še Kyichu Lhakhang, eno izmed najstarejših svetišč kraljestva.

Nočitev v  mestu Paro.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku nas čaka vožnja do kraja Punakha, nekdanje prestolnice Butana. Pot nas vodi po slikoviti cesti preko prelaza Dochu-la (na 3.050 m nadmorske višine), ki nam nudi enega najlepših in očarljivejših razgledov na Butan.

Nočitev v kraju Punakha.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku sledi odkrivanje mesta Punakha. Sprva obiščemo Punakha Dzong, trdnjave iz 17.stoletja, ki je sedež okrajne uprave in zimska rezidenca menihov.
Nato se odpeljemo do prikupne vasice Rinchengang iz koder se nam odpira pogled na Wangduephodrang dzong, kasneje pa obiščemo še a (znan tudi kot tempelj plodnosti).
Po večerji pa imamo prosti čas za samostojno raziskovanje Punakhe, ki navdušuje tudi številne fotografske entuzijaste..

Nočitev v kraju Punakha.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku vožnja do Trongse čez 3.300 m visoki gorski prelaz Pele-la.
Postanek v samostanu Chendbji Chorten, ki ga je v 18.stoletju zgradil Lama Shida v nepalskem stilu.
Po prihodu v Trongso pa obiščemo še samostan Trongsa Dzong, zgrajenega 1648, ki je bil sedež oblasti v osrednjem in vzhodnem Butanu, in obrambnega stolpa Ta Dzong, ki je posvečen epskemu budističnemu heroju kralju Gesarju.

Nočitev v kraju Trongsa.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku našo pot nadaljujemo čez prelaz Yutong-la pass (3,400 m n.v.) do doline Bumthang.
Po prihodu pa pričnemo z našim prvim odkrivanjem doline Bumthang. Tako obiščemo Kurje Lhakhang, tempelj Jambey Lhakhang iz 7. stoletja in samostan Tamshing – eno najstarejših meniških šol.
Ogledamo si tudi upravno središče regije Jakar Dzong in Švicarsko farmo kjer izdelujejo lokalni sir.
Zvečer imamo tudi prosto za sprehod po vasi in obisk rokodelske trgovinice ali pa si privoščimo osvežilno pijačo v lokalni restavraciji.

Nočitev v kraju Bumthang.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se odpravimo na izlet v dolino Ura.
Pot nas vodi po slikoviti in strmi pokrajini, mimo prostranih ovčjih pašnikov po cesti za južnim delom doline Tang. Prečkamo prelaz Ura od koder se razprostira čudovit pogled na goro Gangkhar Puensum. Nad vasico Ura se odpravimo na ogled novega templja posvečenega Guruju Rinpoche-ju, z velikim kipom mojstra in izjemnimi slikami njegovih naukov.
Če bo možno (glede na vremenske razmere in razmere na cesti) pa vstopimo tudi v samo dolino Tang, kjer je bil rojen slavni svetnik Pema Lingpa. V dolini, tamkajšnji prebivalci gojijo ovce, na višjih legah pa tudi jake.
V tej idilični dolini se spustimo do ene izmed rek, ob kateri se nahajajo molitvene zastavice, na nekaterih skalah pa so vklesane tudi podobe Peme Lingpe in njegovih dveh sinov.
V dolini obiščemo tudi naravni bazen Membartsho oz. The Burning Lake. Slednji velja za eno najbolj pomembnih romarskih krajev v Butanu. Tu naj bi svetnik Pema Linga našel tudi nekaj skritih zakladov guruja Rinpocheja. Pomembnost tega mesta pa je razvidno tudi iz številnih molitvenih zastavic in majhnih glinenih daritev, imenovanih Tse Tsa.

Nočitev v kraju Bumthang.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se skozi rododendronove in hrastove gozdove, preko prelaza Dochu La (3,050 m n.v.), od koder lahko opazujemo bližnje himalajske vrhove, peljemo proti dolini Phobjikha in Gangtey. Pri čemer sledimo reki Dang Chhu in opazujemo slikovito naravo, ki jo zaznamujejo bambusova in hrastova drevesa.
Pot nadaljujemo do ene najlepših in edinstvenih točk v Butanu – doline Gangtey. Preseneti nas s svojo širino in neporaščenostjo, ki je pravo nasprotje ostalih ozkih dolin.
Po namestitvi pa se odpravimo na ogled Gangtey Gompe – edinega Nyingmapa samostana v tej regiji (zahodno od “Black Mountain”) in največjega Nyingmapa samostana v Butanu obdanega z veliko vasjo, katere prebivalci skrbijo za samostan .

Nočitev v kraju Gangtey (prenočišče se nahaja na 3000 m n. v.).
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku, začnemo z raziskovanjem doline Phobjikha, ki slovi po svojih črno-vratih žerjavih.
Na 2-urnem pohodu (»Gangtey Nature Trail«) se sprehajamo po gozdnati in hriboviti naravi, prečkamo vasico Semchubara, in opazujemo dolino v vsem njenem sijaju. Pot se po sprehodu mimo templja Khewang Lakhang, konča pri lokalni šoli.

Nadaljujemo z vožnjo do Thimpu-ja, prestolnice Butana.
Po nastanitvi v hotelu in počitku, proti večeru obiščemo še slovito tržnico “Centenary farmers”, ki se nahaja nekoliko nižje od mesta, ob reki Wang Chhu. Gre za daleč največjo domačo tržnico za kmete v Butanu, kamor prihajajo kmetje iz vse države, in kjer lahko izbiramo med širokim izborom svežih in ekoloških pridelkih.
Blizu tržnice pa se nahaja tudi zbirka stojnic, kjer prodajajo oblačila in druge ročne izdelke.

Nočitev v mestu Thimpu.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku se bomo posvetili glavnemu verskemu festivalu v Butanu, ki se odvija v Thimpu-ju, in je posvečen Guru Rinpoche-ju.
Ples bodo izvajali menihi, katerim se bomo priključili tudi mi in s plesom bomo blagoslavljali zbrano množico in predstavljali budistične dharme, ki nas bodo ščitile pred slabim in zlom.
Vse skupaj se bo odvijalo okoli glavnih dveh figur: Zhabdrung Ngawang Namgyal in Pema Lingpe.
Nastopi oz. plesi, ki se izvajajo na prvi dan festivala, so npr. Ples štirih jelenov (Shacham), Ples treh vrst ginga (Pelage Gingsum), Ples junakov (Pacham), Ples jelena in psov (Shawo Shachi) in Ples s kitaro (Dranyeo Cham).
Po festivalu obiščemo tudi Trashichhodzong ( prelepo trdnjavo in samostan iz leta 1641, v katerem se nahajajo vladni in kraljevi prostori), imenovane tudi »trdnjava veličastne vere«.
Sledi večerni sprehod po lokalnem bazarju, kjer si bomo lahko nakupili tradicionalnih butanskih ročno izdelanih spominkov (nakit, keramike, ročno tiskane tekstilije, rezbarije, maske, rezbarije, itd.).

Nočitev v mestu Thimpu.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja

Po zajtrku dan začnemo s sprehodom do samostana Cheri Gompa.
Pot se začne s prečkanjem čudovitega pokritega mostu, ki prečka reko Thimpu Chhu, nato pa se strmo vzpne do samostana, ki ga je zgradil Shabdrung Ngawang Nmgyal.
Nato udeležimo 2. dneva znamenitega festivala Timphu Tsechu, a le za krajši čas, saj nadaljujemo z obiskom Memorial Chorten, obeležja v spomin Butanskega tretjega kralja, ki velja za “očeta” modernega Butana.
Dan za zaključimo z ogledom Buddha Point, največjega in najvišjega kipa Bude na svetu, od koder se nam razprostira tudi razgled nad dolino Thimpu.

Nočitev v mestu Thimpu.
*obroki: zajtrk, kosilo, večerja 

Po zajtrku se odpravimo do letališča v mestu paro od koder poletimo nazaj proti Delhiju.
Po prihodu, sledi transfer do hotela in namestitev.
Po krajšem počitku nadaljujemo z ogledom Delhija.
Tako se bomo popeljali mimo vladnih palač, se za »fotošuting« ustavili pred spomenikom India Gate, nato pa se odpravimo na ogled še ene izmed največjih znamenitosti v Delhi-ju – 73 metrov visokega stolpa Qutub Minar.

Nočitev v Delhiju.
*obroki: 
zajtrk, večerja

Zgodnja odjava iz hotela, vožnja do letališča za polet domov, kamor se vračamo s polno torbo prelepih spominov. 

14 noči | 15 dni

Datum odhoda:

Velikost skupine: 10-20 oseb – potovanje se izvede pri minimalno 10 potnikih. Maksimalno število potnikov je 20

Cena: od 6.140,00 eur/potnika ( pri udeležbi najmanj 20 oseb ) – cena vključuje “notranjo” letalsko karto (Delhi/Paro/Delhi) in bivanje v hotelih “A” kategorije in tradicionalnih hišah (Butan) ter hotelih 5* (Delhi)

CENA VKLJUČUJE: 11x nočitev v hotelih A kategorije in tradicionalnih hišah z vključenim kosilom in večerjo | 2x nočitev v hotelu 5* (lokalne kategorije) v Delhi/Indija | 13x zajtrk | 10x kosilo | 13x večerja | spremstvo s strani Hiše Potovanj | vse vstopnine na ogledih na celotni poti | vsi avtobusni-kombi transferji | izleti in ogledi po programu |  angleško govoreči lokalni vodnik na celotni turi ( z možnostjo prevoda ) v Butanu |  Angleško govoreči lokalni vodniki na ogledih (z možnostjo prevoda) v Indiji | 2 steklenici vode na dan // vse parkirnine in cestnine // hotelske in mestne takse | letalska karta Delhi/Paro/Delhi | stroški vize za Butan |Državna licenčnina – Butan | Pristojbina Sklada za razvoj turizma – Butan | Bančni stroški nakazil – Butan | organizacija potovanja

POŠLJI POVPRAŠEVANJE